Secretele: Lucruri pe care stomatologii nu le divulga despre obturatiile de canal si riscul de inmultire a bacteriilor periculoase: "
Desi obturatiile de canal si repararea dintilor tratati redau dintilor aspectul sanatos, de fapt bacteriile infectioase de la radacina nu pot fi eliminate in totalitate. Mai mult, in urma acestor tratamente, exista riscul ca si bacteriile sanatoase sa devina bacterii anaerobe toxice care pot provoca diverse boli orale, si nu numai.
Medicul stomatolog si cercetatorul Weston Price a examinat indeaproape conexiunea dintre sanatatea fizica generala, sanatatea danturii si alimentatie, iar cercetarile sale de la Clinica Mayo au exploatat faptul ca tulpinile bacteriene din canalele dentare se pot transfera la animale, astfel putand fi recreate aceleasi boli potentiale ca si la donatorii umani.
Potrivit rezultatelor studiilor desfasurate de Price, transferarea la animale a infectiilor orale umane cauzatoare de boli se poate efectua fara probleme in 80-100% din cazuri. Cel mai important, bolile cardiace au un grad de transferabilitate de 100%.
Iar aici nu vorbim de cercetari de ultima ora, ci de lucruri demonstrate in 1910! Astfel, Price a reusit sa demonstreze inca de la inceputul secolului XX faptul ca bacteriile si toxinele din canalele dentare pot intra cu usurinta in sange si cauza un spectru larg de imbolnaviri pretutindeni in corp.
Dr. Price a descoperit inclusiv ca un numar mare de boli degenerative pornesc de la interventiile stomatologice desfasurate asupra canalului dentar, printre aceste boli numarandu-se si bolile cardiace si circulatorii. In schimb, in anii ’20 dovezile sale au fost tinute secret, nefiind dezvaluite publicului.
Abia dupa 70 de ani, medicul George Meinig, unul dintre fondatorii Asociatiei Americane pentru Endodontie, a scos la lumina cercetarile lui Price si le-a dezbatut in publicatia sa stiintifica Adevarul despre interventiile de canal dentar.
O privire de ansamblu asupra anatomiei dintelui:
Dintii sunt alcatuiti din mai multe straturi. Pornind de la exterior catre interior, avem: smaltul, dentina si pulpa. Tesutul dur al dintelui se leaga de tesutul moale al gingiei si de osul maxilarului printr-un ligament periodontal.
Dentina nu este solida, fiind alcatuita din mai multi tubuli dentinari, care, daca ar fi intinsi si pusi unul in continuarea celuilalt, s-ar intinde pe o distanta de aproape 5 kilometri. Acesta este locul cel mai vizat de bacteriile orale, tubulii constituind adapostul perfect.
Dupa examinarea a mii de dinti, dr. Price a gasit bacterii anaerobe doar la acest nivel al dentinei. Intrucat tubulii dentinari nu pot fi sterilizati, acestia devin un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor, care patrund tot mai adanc in dinte, in maxilar si in tesutul moale al gingiei, cauzand necrozarea tesuturilor atacate.
Potrivit ADA, bacteriile intradentare nu ar putea sa provoace imbolnaviri sistemice, doar ca bacteriile din canalele dentare operate nu seamana mai deloc cu bacteriile orale obisnuite.
In absenta oxigenului si a nutrientilor, aceste bacterii se transforma in tulpini toxice deosebit de periculoase care pot genera tot felul de boli, printre care infectii cronice si chiar pierderea tesutului mandibular si maxilar.
Iata principalele 5 specii de bacterii enumerate in articolul despre pericolele operatiilor de canal dentar publicat de Hal Huggins:
Capnocytophaga ochracea
• Este responsabila pentru abcese pe creier iar sursa de infectie este de foarte multe ori dantura bolnava.
• Cauzeaza boli ale sistemului nervos central.
• Este corelata cu septicemiile si meningitele.
Fusobacterium nucleatum:
• Cauzeaza infectii ale inimii, splinei, ficatului si articulatiilor.
• Produce toxine care impiedica diviziunea celulara fibroblasta si vindecarea normala a ranilor.
Gemella morbillorum:
• Este corelata cu aparitia meningitei, endocarditei invazive acute si a artritei septice.
Leptotrichia buccalis:
• Reduce numarul neutrofilelor (globule albe esentiale), astfel slabind sistemul imunitar.
Porphyromonas gingivalis:
• „Distruge globulele rosii prin microperforatii denumite porine”. Dezechilibrele hemoglobinei survenite in urma tratamentelor dentare se datoreaza activitatii distructive ale acestui microb puternic.
• Transforma bacteriile benefice in germeni patogeni.
• Modifica integritatea invelisului endotelial a vaselor de sange, provocand inflamatie si hemoragii la nivelul membranei interne a vaselor sanguine. Dr. Huggins avertizeaza ca acest microb are o contributie majora la aterogeneza, care provoaca la randul ei atacuri de cord.
Dr. George Meinig a descoperit ca o mare parte a bolilor cronice se datoreaza infectiilor si interventiilor pe canal dentar, indeosebi boli cardiace si circulatorii, boli articulare precum artrita si reumatismul, respectiv tulburari cerebrale si ale sistemului nervos central precum scleroza multipla si scleroza laterala amiotrofica.
Iata de ce este important sa ai in vedere toate aceste pericole inainte sa soliciti o interventie stomatologica de obturare a canalului dentar. Uneori poate fi mai sigur sa optezi pentru scoaterea dintelui, asa ca sfatuieste-te cu medicul dentist cu privire la aceasta optiune.
Despre autor:
'via Blog this'